Asset Publisher Asset Publisher

Grzyby jadalne, chronione i ciekawe

Jak, kiedy i gdzie zbierać grzyby? Jak uniknąć zatrucia grzybami? Z którymi grzybami trującymi lub niejadalnymi można pomylić borowika szlachetnego oraz pieprznika jadalnego? Na te i wiele innych pytań odpowiadał JUSTYN KOŁEK, znany grzyboznawca podczas otwartego spotkania zorganizowanego przez Ustroński Klub Ekologiczny i Nadleśnictwo Ustroń.

W Polsce grzybobranie to narodowa rozrywka. W żadnym innym europejskim kraju zbieranie grzybów nie cieszy się taka popularnością. Mimo to poziom wiedzy związanej z rozpoznawalnością gatunków grzybów wielkoowocnikowych wciąż  jest niski. Świadczą o tym co roku przypadki zatrucia grzybami, włącznie ze śmiertelnymi.  Justyn Kołek, który w trakcie prelekcji omawiał najważniejsze cechy pozwalające odróżnić gatunki jadalne od trujących uważa ,że powodem wielu zatruć są pokutujące nadal przesądy i przekazy ludowe.    

-To, że grzyb jest nadgryziony przez ślimaka, czy jedzony przez sarny o niczym nie świadczy. Śmiertelnie trujące dla ludzi gatunki muchomorów są przysmakami wielu zwierząt – ostrzegał J. Kołek. -Ludzie wierzą też, że jeśli wrzucona do gotujących się grzybów łyżeczka nie czernieje, to dowód na to, że nie są trujące. Kolejna bzdura, której skutki mogą być tragiczne! - mówił grzyboznawca.

Podobnie jest z przekonaniem, że trujące grzyby mają gorzki smak. To następny niebezpieczny mit, ciągle żywy wśród grzybiarzy. Dobrym nawykiem jest zostawienie próbki potrawy zawierającej grzyby. W przypadku zatrucia resztki potrawy posłużą lekarzom do  określenia gatunku trującego grzyba a to w  efekcie pozwoli zastosować prawidłowe leczenie.

Nie każdy też wie, że nawet jadalne grzyby zebrane np. do foliowej reklamówki mogą zaszkodzić naszemu zdrowiu. Grzyby zawsze zbieramy do koszy.

Część spotkania zdominował temat związany ze znaczeniem grzybów dla ekosystemu leśnego. Rozmaite funkcje, które spełniają, są warunkiem jego istnienia i rozwoju. Dlatego  podczas leśnych spacerów nie wolno niszczyć grzybów trujących, one mimo ,że są niejadalne dla człowieka mają ważną rolę do spełnienia.